Vanaf 2027 krijgt de Europese auto- en transportsector te maken met strengere regels voor CO₂-uitstoot. Dit komt door de uitbreiding van het Emissions Trading System (ETS), het Europese systeem voor emissiehandel. Wat betekent dit voor automobilisten, brandstofprijzen en de auto-industrie?
Wat is het ETS?
Het Emissions Trading System is een marktinstrument waarmee bedrijven betalen voor hun CO₂-uitstoot. Bedrijven krijgen of kopen uitstootrechten – zogenaamde ‘emissierechten’. Wie meer uitstoot dan toegestaan, moet extra rechten kopen of boetes betalen. Wie minder uitstoot, kan rechten verkopen. Dit systeem bestaat al sinds 2005, maar richtte zich tot nu toe vooral op grote industrieën en de energiesector.
Wat verandert er in 2027?
Vanaf 2027 wordt ETS uitgebreid naar de wegtransportsector (ETS 2). Dat betekent:
- Brandstofleveranciers moeten emissierechten kopen voor de CO₂ die vrijkomt bij het verbranden van benzine en diesel.
- De kosten hiervan worden naar verwachting (gedeeltelijk) doorberekend aan consumenten.
- De prijs aan de pomp zou daardoor kunnen stijgen – afhankelijk van de marktprijs van CO₂.

Waarom doet de EU dit?
De uitbreiding van het ETS is onderdeel van het bredere Fit for 55-pakket, waarmee de EU in 2030 minstens 55% minder broeikasgassen wil uitstoten ten opzichte van 1990. Het ETS creëert een financieel prikkel om over te stappen op schonere technologieën, zoals elektrische auto’s, waterstof of schonere brandstoffen.


Wat betekent dit voor automobilisten?
- Hogere brandstofprijzen zijn waarschijnlijk, maar er komt ook een sociaal klimaatfonds (Social Climate Fund) om kwetsbare huishoudens en kleine ondernemers te compenseren.
- Elektrisch rijden wordt relatief aantrekkelijker, mede door fiscale voordelen en lagere gebruikskosten.
- Autofabrikanten krijgen meer druk om zuinige en emissieloze modellen op de markt te brengen.
Kortom
Het vernieuwde ETS zet een stevige stap richting verduurzaming van het wegverkeer. Hoewel het financiële gevolgen kan hebben voor bestuurders van fossiele voertuigen, biedt het ook kansen om sneller te innoveren en groener te rijden.